Tarieven en rekenvoorbeelden

Bij PlusOV betaalt u per kilometer. Net als in het openbaar vervoer. U betaalt voor de kortste weg van uw woning tot uw bestemming. en als de chauffeur moet omrijden, kost u dat niets extra's. Voor elke rit geldt een opstaptarief. Per gereisde kilometer komt daar uw bijdrage bij.

Tarieven 2024

Onze tarieven kunnen elk jaar wijzigen met ingang van een nieuw jaar. Het Wmo-opstaptarief en het bedrag per gereisde kilometer zijn gebaseerd op de regionale tarieven in het openbaar vervoer. Hieronder vindt u de tarieven van 2024:

Wmo-vervoer

Soort tarief
Opstaptarief
(eenmaal per rit)
Prijs per kilometer
0 tot 20 kilometer
Prijs per kilometer
20 tot 40 kilometer
Wmo-pas€ 1,21€ 0,22€ 2,27
Wmo kind tot 4 jaarGeenGratisGratis
Wmo kind 4 tot 12 jaar34% korting
 
34% korting
 
34% korting
 
Medisch begeleiderGeenGratisGratis
AssistentiehondGeenGratisGratis
 Wmo sociaal begeleider zonder ritbijdrageGeenGratisGratis
Wmo sociaal begeleider
met ritbijdrage
€ 1,21€ 0,22€ 2,27
Medereiziger (alleen geldig voor pashouders Gelderland)€ 3,97€ 0,62€ 2,27

 

Wmo sociaal begeleider zonder eigen ritbijdrage; geldt alleen voor pashouders binnen gemeente Apeldoorn, Deventer, Epe en Heerde.
Wmo sociaal begeleider met eigen ritbijdrage: geldt alleen voor pashouders binnen gemeente Brummen, Hattem, Lochem, Voorst, Zutphen.  
 

Reizen met Wmo-pas

Reist u met de PlusOV-vervoerspas of Wmo-pas? Dan betaalt u een opstaptarief van € 1,21 plus
€ 0,22 per gereisde kilometer. Dit is het tarief voor ritten tot maximaal 20 kilometer. Voor kilometers boven de 20 kilometer betaalt u een hoger tarief van € 2,27 per kilometer. U kunt tot 40 kilometer reizen.

Rekenvoorbeeld

U woont aan de Markt in Epe en u wilt naar het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn, aan de Albert Schweitzerlaan 31. De kortste route over de weg is 20,9 kilometer. Omdat het ziekenhuis in Apeldoorn voor de inwoners van Epe een bijzondere bestemming is, betaalt u voor de hele reis het lage Wmo-tarief. Dit is het opstaptarief van € 1,21 plus het aantal kilometers (20,9) maal € 0,22. U betaalt dan (20,9 x € 0,22) + € 1,21 = € 5,80.

 

Veelgestelde vragen

Ja dat kan. Bijvoorbeeld omdat de chauffeur tijdens de heenrit een eenrichtingsweg inrijdt. Of als de de chauffeur moet omrijden omdat een weg is afgesloten. De route van de terugrit wijkt dan af. Voor het omrijden om andere reizigers op te halen, betaalt u nooit extra.

Het Wmo-opstaptarief en het bedrag per gereisde kilometer zijn gebaseerd op de regionale OV-tarieven.

Elk jaar in november bepalen de provincies Gelderland en Overijssel de regionale tarieven voor openbaar vervoer in het daaropvolgende jaar. Dit gebeurt op basis van de Landelijke Tarief Index (LTI). PlusOV koppelt deze tarieven aan de prijzen voor het reizen op afroep in het collectief vraagafhankelijk vervoer. Deze prijzen gelden in het nieuwe jaar voor iedereen die met ons op afroep reist.

Dit hangt af van de afstand tussen uw woonadres en uw vertrekadres. Is deze afstand minder dan 20 kilometer, dan betaalt u het tarief voor 0-20 kilometer. Ligt het startpunt van uw rit tussen de 20 en 40 kilometer vanaf uw eigen woning, dan betaalt u het tarief voor 20-40 kilometer.