Medisch mondkapje blijft verplicht voor reizigers en chauffeur

De overheid versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus. Wat merkt u als reiziger van PlusOV van de versoepelingen?

Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat er verandert door de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Onderaan dit artikel geven wij antwoord andere op veelgestelde vragen over de maatregelen. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

In de taxi

Het blijft verplicht om een medisch mondkapje te dragen in onze taxi’s. Bent u gevaccineerd? Dan blijft het dragen van een medisch mondkapje in de taxi verplicht. Iemand die is gevaccineerd kan het virus namelijk alsnog overbrengen. Voor een deel van de reizigers is het niet mogelijk om een medisch mondkapje te dragen. Het alternatief is een zogenaamd face-shield.

Alle plekken in een taxi mogen weer bezet worden

 • Reizigers met een voorin-indicatie, mogen weer naast de chauffeur plaatsnemen. 

Reserveren nog steeds alleen per telefoon

U kunt uw rit voorlopig nog steeds alleen per telefoon bij ons reserveren. Reserveren via MijnPlusOV en per mail blijft tijdelijk niet mogelijk. Dit komt omdat wij u de gezondheidsvraag moeten stellen. Heeft u milde klachten die passen bij het coronavirus? Dan mogen wij u niet vervoeren. Dit geldt ook voor mensen (13 jaar en ouder) die volledig gevaccineerd zijn. Als de chauffeur twijfels heeft of u klachtenvrij bent, beslist hij/zij of u wel of niet mee kunt. 

 • U belt met 088-758 76 54. Tijdens het reserveren vraagt onze medewerker naar uw gezondheid. Heeft u bijvoorbeeld verkoudheidsklachten, dan mogen wij u niet vervoeren.
 • Krijgt u na uw reservering, maar voor uw rit, klachten die horen bij het coronavirus, dan mogen wij u niet vervoeren. Als u na uw reservering klachten krijgt, kun u uw reis afzeggen.
 • Bel dan 088-758 76 54. Belt u ons het liefst ’s avonds voor 22.00 uur.

Hoe werkt het betalen?

Contant betalen in de taxi is niet mogelijk. Reserveren kan alleen als u via automatische incasso betaalt. Heeft u ons hiervoor nog niet gemachtigd? Dan verzoeken wij u het machtigingsformulier te downloaden. Vul het in, scan het en mail het document naar info@plusov.nl. Of vraag uw bewindvoerder om dit voor u te regelen.

Heeft u nog vragen, belt u ons dan vóór 22.00 uur. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Naast de regels van de Rijksoverheid en het advies van het Outbreak Management Team (OMT) volgen wij het sectorprotocol van het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) voor het Wmo-zorgvervoer. 


Antwoorden op andere veelgestelde vragen

Ik mag een vaccinatie halen tegen het coronavirus. Moet ik de rit met PlusOV zelf betalen?

Heeft u vervoer nodig naar de GGD-vaccinatielocatie, dan kunt u gebruikmaken van PlusOV. Als u een Wmo-pas heeft, dan is dit voor u gratis. Geef aan ons de plek en het tijdstip van uw vaccinatie-afspraak door. Wij berekenen voor u het tijdstip van de heen- en de terugreis. En wij regelen dat u geen reizigersbijdrage hoeft te betalen.

Uw gemeente vergoedt de kosten van uw rit naar de vaccinatielocatie. Voor de vaccinatierit gaan er ook geen kilometers van uw kilometertegoed af.

Waarom moet ik een medisch mondmasker dragen?

Een medisch mondmasker is verplicht als u op afroep met ons reist. Naast de regels van de Rijksoverheid en het advies van het Outbreak Management Team (OMT) volgen wij het sectorprotocol van het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) voor het Wmo-zorgvervoer. Volgens deze regels moeten alle reizigers een medisch mondmasker dragen (type II of type IIR). Een zelfgemaakt of stoffen mondkapje dragen mag niet.

Hoe kom ik aan zo’n medisch mondmasker?

Medische mondmaskers (type II of type IIR) kunt u kopen bij de apotheek of online via internet.

Op welke dagen en tijden kan ik op afroep reizen?

Doordeweeks kunt u elke dag met ons reizen van 6.00 uur ’s morgens tot 00.00 uur ‘s avonds. In het weekend van 8.00 uur ’s morgens tot 00.00 uur ’s avonds.

Aan welke regels moet ik mij houden?

De Nederlandse basisregels tegen het coronavirus gelden voor iedereen. De belangrijkste regels zijn:

 • Blijf bij klachten thuis en laat u testen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog.
 • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
 • Schud geen handen.
 • Draag een medisch mondmasker in de taxi. Voor al onze reizigers is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook als zij jonger zijn dan 13 jaar. Mensen die gevaccineerd zijn (13 jaar en ouder) dragen ook een medisch mondmasker. Gevaccineerden kunnen het virus immers nog steeds overdragen

Waar moet ik rekening mee houden in de taxi?

 • Was uw handen voordat u in de taxi stapt of gebruik een desinfecterende handgel.
 • Zorg dat u buiten klaarstaat voordat de taxi voorrijdt. Zet het mondmasker alvast op en houd indien mogelijk1,5 meter afstand bij het instappen.
 • Bij het instappen vraagt de chauffeur u of u verkoudheidsklachten heeft. Bent u klachtenvrij, dan mag u instappen.
 • De chauffeur houdt 1,5 meter afstand waar het kan en houdt de taxi voor elke rit schoon. Vooral op de plekken die mensen normaal gesproken veel aanraken, zoals deur- en handgrepen, armleuningen en veiligheidsgordels.
 • Probeer in de taxi zo weinig mogelijk aan te raken. De chauffeur zal u of uw begeleider vragen zelf de veiligheidsgordel vast te maken. Lukt dit niet, dan doet hij dit voor u. De chauffeur helpt u met uw bagage als het nodig is.
 • Reist u met een rolstoel, dan raakt de chauffeur alleen de handgrepen en het vastzetsysteem aan. Hij of zij maakt deze schoon en blijft zo veel mogelijk achter u. Ook op de rolstoellift.

Wanneer is alles weer normaal?

Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit hangt af van het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt. Wij volgen de regels van de Rijksoverheid. Ook het aantal taxi’s dat weer gaat rijden gaat stap voor stap omhoog. Hierdoor kan het zijn dat er geen taxi in de buurt is op het moment dat u wilt reizen. Dan vragen wij u op een andere tijd te reizen.

Waar vind ik informatie over het coronavirus?

Kijk voor informatie over het coronavirus eerst op de website van de Rijksoverheid en de website van het RIVM. Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 (tussen 8.00-20.00 uur).